Eerste Pride Week in Belize

Van 3 tot en met 12 augustus wordt voor het eerst een Pride Week gehouden in Belize. De Pride Week wordt voor en door de LHBTI-gemeenschap in Belize georganiseerd met steun van COC Nederland.

Belize – het vroegere Brits-Honduras – ligt in Centraal-Amerika, aan de Caribische Zee en grenst aan Mexico en Guatemala. Het land is lid van het Brits Gemenebest en koningin Elizabeth is officieel het staatshoofd. Tot vorig jaar waren homoseksuele handelingen nog strafbaar, maar daar is door een uitspraak van het Hooggerechtshof een einde aan gekomen.

Die uitspraak – na jaren procederen – was een grote overwinning voor de LHBTI-gemeenschap in Belize. De rechtszaak was aangespannen door Caleb Orozco, directeur van UNIBAM – de in 2006 opgerichte en oudste LHBTI-belangenorganisatie in Belize.

“Het idee voor een Pride Week is voortgekomen uit gesprekken die gevoerd werden op 10 augustus vorig jaar in afwachting van de uitspraak van het Hooggerechtshof”, zegt Orozco. “Dat was een historische dag – niet enkel voor de LHBTI’s in Belize, maar voor alle inwoners van ons land. Die uitspraak betekende namelijk de erkenning van de rechten van een voordien gemarginaliseerde groep in onze samenleving. Met de Pride Week herdenken we dit en willen we daarop voortbouwen.” Orozco beklemtoont dat het doel van de Pride Week is het versterken van de LHBTI-gemeenschap en het bevorderen van een inclusieve samenleving gebaseerd op diversiteit.

De Pride Week is een week vol activiteiten georganiseerd voor en door de LHBTI-gemeenschap in Belize. De zes LHBTI-organisaties van het land werken daarvoor samen.

Al deze organisaties zijn partners van het COC in ons internationale PRIDE-programma. Het COC steunt een aantal onderdelen van het programma, waaronder de lancering van een Guide Book voor LHBTI’s die een gezin willen stichten, de opening van een LHBTI-centrum in Belize-stad, een Pridefeest in Belmopan, een stad in het meer traditionele deel van het land buiten de hoofdstad, en op donderdag 10 augustus een LHBTI-fototentoonstelling in de hal van het Hooggerechtshof. Die opening – op die historisch plaats en datum – is ook een van de hoogtepunten van de Belize Pride Week.

[Bron: COC NL, Breaking Belize News – Foto Belize Rainbow: UNIBAM]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!

Gaysayhello

We are here to give you information. We hope you like it and if you have a question, let us know. Report a error, when you find one. Thank you!

Geef een reactie